Skip to main content

Værktøj er ufatteligt mange ting, og de fleste af os bruger værktøj langt mere, end vi umiddelbart tror. Værktøj er nemlig noget, vi bruger som hjælp til at udføre et bestemt stykke arbejde…

 

Værktøj er ikke bare skruetrækker, hammer og sav. Selvom de da bestemt er vigtige at nævne, da de er nogen af de stykker værktøj, som bruges mest – og som kan bruges til rigtig mange opgavetyper. Værktøj er vigtigt, ikke mindst hvis man vil have succes med ’gør-det-selv’. Værktøj har eksisteret, og udviklet sig, siden stenalderen. Værktøj kan skære, hamre, lave huller, sætte ting sammen, skille ting ad og meget andet. Og der er konstant udvikling inden for næsten al slags værktøj. Netop på grund af udviklingen, er det også et område, der siden har fordelt sig over flere områder eller kategorier, om man vil. Der er decideret tømrer-værktøj, værktøj specifikt målrettet elektrikere og murere osv. Derfor er der også stor forskel på, hvordan man ser på værktøj, alt efter om man er fagperson, ’gør-det-selv’-typen eller bare skal samle et par IKEA-møbler eller bygge et fuglehus.

gammelt værsted

Nogen køber et sæt med skruetrækker og bits – og ved at sættet kun skal bruges denne ene gang, hvor der skal sættes et par hylder og knagerækker op, og kommer det nogensinde i brug igen, er det tidligst om 5 år ved en eventuel flytning. Andre elsker at flytte rundt på tingene i hjemmet, og bruger derfor værktøj ofte, men kun i forbindelse med netop møbler eller nye køkkenlåger indendørs. Andre igen er ’gør-det-selv-typen’, som med jævne mellemrum selv bygger ting som nyt haveskur, legehus eller selv sætter køkken op. Og så er der selvfølgelig den professionelle; håndværkeren, som til daglig arbejder med sit fag og sit professionelle værktøj – både på arbejde, når han hjælper svigermor med hendes højbede eller sætter en væg op derhjemme. Alle har de forskellige indstillinger til værktøj, ligesom de har forskellige behov. Den familie, der kun skal have sat hylder og knagerækker op den ene gang, har ikke behov for ’den store pakke’, og sandsynligvis heller ikke noget der koster alverden og skal holde til at blive brugt igen og igen. ’Gør-det-selv-typen’ derimod, som jævnligt bruger sit værktøj, og som mener, at det er vigtigt, at det fungerer, holder i længden, og som tager det han laver alvorligt, for ham er det vigtigt, hvilket værktøj, han køber. Det er det bl.a., fordi det er vigtigt for ham – ligesom for den professionelle – at det han laver, ser ordentligt ud, holder i længden og ikke er unødigt besværligt at bygge. Og naturligvis er det vigtigt, for fagpersonen, at værktøjet er i orden – computerprogrammøren sidder heller ikke med en gammel computer, der tager 30 minutter at starte op.

computer som værktøj

Med værktøj følger mange andre ting – fuldstændig som der gør til det at lave mad. Til madlavning og køkkenredskaber følger også ordentlig opbevaring til krydderierne, en god vægt og også gerne flader, der er nemme at rengøre eller fx god belysning. Det samme gør sig gældende i et værksted, en kælder, eller hvor man nu opbevarer sit værktøj eller står og arbejder på sine ’gør-det-selv’-projekter. For mange hører det sig til for hobbyværkstedet, garagen eller hvor man holder af at bruge sit værktøj til forskellige opgaver, at der gerne må være ordentlig belysning, at værktøj, søm ledninger og alt muligt andet gerne må opbevares overskueligt. Med værktøj følger, ikke altid men ofte; brug af arbejdshandsker, sikkerhedssko og sikkerhedsbriller. For ikke at nævne ordentlige arbejdsborde, der ligesom musik og meget andet, ikke er nødvendigt men rigtig mange værdsætter at have, der hvor de arbejder.

værktøj tegnebog

Værktøj er mange ting, og med værktøj følger som regel også mange ting. Værktøj er alt fra en hobbykniv eller en fukssvans til en kap/geringsav. Værktøj er alt fra en dødslagshammer, over en gummihammer til en smedehammer, for bare at nævne et par stykker. På samme måde findes der et utal af tilbehør, som følger naturligt med, når man arbejder med værktøj. Det kan fx være målebånd eller tommestok, arbejdstøj, sikkerhedssko, værktøjskasse eller arbejdshandsker.