Skip to main content

Sådan skal du indrette dit køkken, for at det er mest effektivt

1
0

Vidste du godt, at det er blevet testet, hvordan man skal placere de forskellige elementer i et køkken for at gøre det mest effektivt under madlavning? Er det ikke noget du kender til, og vil du gerne have et køkken, der sikrer dig de mest optimale forhold, så bør du læse med her.

De fem arbejdspladser i et køkken

Der findes i alt fem områder i et køkken, som ved den rette placering kan være med til at lette tiden i forhold til madlavningen, hvorfor det hele vil komme til at foregå langt mere gnidningsfrit og optimalt. Men hvad er det så for nogle arbejdspladser, som det drejer sig om.

For det første er det en god ide at ligge nogle overvejelser i rengøringspladsen, med vasken som det absolutte centrale punkt. Det betyder, at du hvis du er højrehåndet bør placere opvaskemaskinen til venstre for vasken, idet det så bliver meget lettere og langt mere effektivt for dig, når du skal skylle service af for efterfølgende at placerede i opvaskemaskinen. Og selvfølgelig gør det modsatte sig gældende, hvis du er venstrehåndet.

Den anden arbejdsplads er tilberedningspladsen, som mest optimalt bør placeres ved siden af og også meget gerne til højre for rengøringspladsen, uanset om du er højre- eller venstrehåndet. På den måde får du den nødvendige bordplads til, når du for eksempel skal hakke, snitte og skære nogle madvarer samtidig med, at du let kan komme til at skylle blandt andet grøntsager af. Placer også med fordel de relevante køkkenredskaber i nærheden, så du ikke skal løbe en masse frem og tilbage efter dem.

Den tredje plads er kogepladsen som består af kogepladen og ovnen. Her bør du indrette efter dine egne behov, så du er mest komfortabel, når du steger og koger mad på komfuret. Dog bør den være tæt på forberedelsespladsen, så gryder og pander er lige ved hånden.

Den fjerde arbejdsplads er madpladsen, som udgør området omkring køleskabet. Denne plads bør være tæt på kogepladsen, så det er let at få fat på madvarerne. Og så det er hurtigt for dig at få fat på den sidste ingrediens, inden det hele brænder på.

Den sidste og femte arbejdsplads er ikke-madpladsen, som typisk er det område, hvor service, køkkenredskaber, køkkenmaskiner og redskaber opbevares. Disse ting skal bruges ofte og dagligt, og derfor bør de placeres centralt, således de altid er lette at få fat på.

Indret efter dine behov

Når du skal til at indrette et nyt køkken, er det dog altid vigtigt, at du tager udgangspunkt i dine egne personlige behov. Det er jo dig, der skal færdes i og bruge dit køkken, og derfor er det essentielt, at det synes mest optimalt i forhold til den måde, du bruger rummet på. Tænk derfor på hvordan du normalt bevæger dig, når du forbereder et måltid og tag udgangspunkt i det, når du skal vælge, hvor du vil placere de forskellige arbejdsområder i forhold til hinanden.

 

Tags

David