Skip to main content

Hvad er bredbånd?

15
0

Bredbånd er i bund og grund bare et fællesbegreb for, hvordan du bliver opkoblet til internettet. En bredbåndsforbindelse giver altså adgang til internettet, hvis man har en bredbåndskompatibel enhed i form af f.eks. en stationær computer, laptop, tablet eller smartphone. Ligeså snart du har en bredbåndskompatibel enhed, der er opkoblet til bredbåndsforbindelsen, har du adgang til internettets utallige muligheder online. Eksempelvis kræver det adgang til internettet at tjekke e-mails, logge på netbank, bruge sociale kanaler, downloade musik på diverse musiktjenester og se TV live-streaming.

Men hvordan vælger man så, hvilken slags bredbånd man skal have? Der findes en række faktorer, som du bør tage stilling til, før du vælger bredbånd. Det er bl.a. relevant at forholde sig til, hvilke bredbåndsteknologier du kan vælge.

Hvilken bredbåndsteknologi findes der i Danmark?

I Danmark er der et stort udvalg af bredbåndsudbydere – de udbyder dog bredbånd gennem vidt forskellige bredbåndsteknologier. Ens geografiske placering er på mange måder afgørende for både dit udvalg af bredbåndsteknologi og -hastighed. I Danmark udbydes der bredbånd gennem DSL, COAX og fiber – ikke alle udbydere tilbyder alle teknologier, og i særlige tilfælde vil nogle af udbyderne slet ikke kunne tilbyde nogle af dem – det hele afhænger af ens adresse.

DSL-forbindelse

En DSL-opkobling er internet via telefonstikket. DSL står for Digital Subscriber Line og er betegnelse for, at bredbåndsforbindelsen bliver leveret gennem ganske almindelige telefonnetkabler. DSL er den allermest udbredte internetopkobling i Danmark og bliver i folkemunde også omtalt som ’det almindelige’ bredbånd, ligesom det heller ikke kræver nogle større installationer at få adgang til internet via DSL-opkobling.  

COAX-opkobling

En COAX-opkobling står for koaksial opkobling og er internet via stikket til kabel-TV’et. Et COAX-kabel kan både bruges til at levere internet, radio og TV, og en COAX-forbindelse kobles op direkte via kabel-TV-stikket, så både TV og internet leveres gennem samme kabel. COAX-forbindelsen er dog langt fra tilgængelig for alle i hele Danmark – igen spiller din fysiske adresse en stor rolle her.

Fiberbredbånd

Fiberbredbånd er en tredje type internetforbindelse, hvor signalet føres gennem optisk fiber eller lyslederkabler, som er gravet ned i jorden. Denne type internetopkobling er særligt kendetegnet ved at levere symmetriske og hurtige internethastigheder. Igen er muligheden for at få fiberbredbånd i Danmark dog begrænset rent geografisk, og denne type internetopkobling er endnu ikke en mulighed for alle danskere.

LAN-forbindelse

Sidst, men ikke mindst, findes der også LAN-opkoblinger. LAN-bredbånd er et udtryk for endnu en teknologi, der kan give dig fast internet. LAN står for Local Area Network og henviser til et net af computere, som er fast forbundet med hinanden, ligesom de fysisk befinder sig inden for et begrænset geografisk område, f.eks. i samme bygning. LAN-bredbånd gør det derfor også muligt at koble mange computere sammen i et relativt hurtigt, lokalt netværk. På den måde skabes der mulighed for, at du kan lave lokal deling af bl.a. data og printere.  

Hastighed på bredbånd

For at finde ud af, hvilket bredbånd man skal vælge, er det foruden internetteknologien også relevant at kigge på hastigheden. Det kan være en smule abstrakt at tale om internethastigheder, for uanset hvilken type bredbånd du vælger, skal der tages et aktivt valg om hastigheden på internettet.

Hastigheden på bredbånd kan nemlig inddeles i to hastigheder – upstreamhastighed og downstreamhastighed. Upstream angiver hastigheden for, hvor hurtigt du kan uploade ting til internettet. F.eks. uploading af billeder, videoer og lign. Downstream angiver omvendt hastigheden for, hvor hurtigt du kan downloade ting fra nettet, f.eks. lydfiler, videoer mm.

Typisk vil uploadhastigheden være en hel del lavere end downloadhastigheden, netop fordi de fleste downloader langt flere filer end de uploader.

Med hastighedsbegrebet på plads er det ligeledes vigtigt at pointere, at det ikke er alle internetteknologier, der kan levere samme høje hastighed.

Hver teknologi kommer med sine fordele såvel som udfordringer. Når vi eksempelvis taler om COAX-bredbånd, er der bl.a. en udfordring forbundet med, at teknologien har delt båndbredde. Det betyder, at hastigheden bliver langsommere jo flere, der benytter sig af internettet. Sammen med fibernet er COAX-bredbånd dog spået til at være fremtidens bredbåndsopkoblinger – netop fordi det på sigt vil være muligt at levere symmetriske hastigheder gennem begge teknologier. Det betyder, at flere danske udbydere lige nu arbejder på højtryk for at opgradere deres netværk, så de kan tilbyde lige høje download- og upload-hastigheder på mere end 1 Gbit/s. Det er dog langt de færreste, der reelt set har behov for en hastighed i den kaliber, også selvom der nogle gange er flere brugere og enheder koblet på samme internetforbindelse ad gangen.

Hvilken slags bredbånd skal du vælge?

Det er umuligt at sige, hvilken type bredbånd du bør vælge – det kræver noget research at finde ud af, hvilke internetopkoblinger du overhovedet har mulighed for at få på adressen. Dernæst skal du overveje, hvor hurtig hastighed du overhovedet har brug for? Den rette hastighed afhænger bl.a. af, hvor mange enheder der skal være opkoblet på samme tid.

I den laveste ende af skalaen finder du internet med en downloadhastighed på 2Mbit/s. Denne hastighed fungerer fint, hvis du bare skal tjekke mails og læse nyheder online, men det er ikke den optimale løsning, hvis du skal streame videoer og musik.

Har du omvendt en stor familie, hvor I er mange, der skal være koblet op på internettet samtidigt? Måske skal I alle bruge internettet og streame højkvalitets-TV på samme tid – disse aktiviteter kræver en hurtigere internetadgang. Med COAX og fibernet kan du få op imod 100Mbit/s, så selvom det er de færreste husstande, der reelt har behov for så høj internethastighed, så er det altså muligt at få.

De fleste har dog en internetopkobling med hastigheder på henholdsvist 10Mbit/s, 20Mbit/s og 50Mbit/s. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ned og finder ud af, hvor høj internethastighed du har brug for.

Hybrid er fremtidens bredbånd

Som tidligere nævnt kan du risikere, at din fysiske adresse kan gå hen og spænde ben for dine internetmuligheder. En ordentlig bredbåndsforbindelse er dog blevet en forudsætning, hvis man vil kunne udnytte vor tids moderne teknologier optimalt. Et stigende behov for bedre internetløsninger har derfor banet vejen for endnu en internetteknologi – hybridnet. Gennem hybridnet, hvor det eksisterende bredbånd forbindes med 4G-signalet, bliver det muligt at løfte bredbåndshastigheden for de danskere, der i dag oplever en svag internetdækning. Ved at kombinere telefonkablerne i jorden med 4G-signalet i luften kan borgernes bredbåndshastighed øges markant.

Tags

David