Skip to main content

Gadgets er så utroligt mange ting

gadgets1

. Mange mennesker forbinder ordet ’gadget’ med noget trendy fikst udstyr til mobilen, smart tv’et eller det dyre anlæg hjemme i stuen. Men gadgets er så utroligt meget mere end det. Slår man ordets betydning op i ordbøger, er der en smule forskel på betydningen. Ordbøgerne er enige om, at en gadget er en lille genstand med en særlig funktion for øje. Det vil sige en mindre ting, som kan og skal bruges til noget bestemt. Der hvor ordbøgerne adskiller sig en smule er, hvorvidt teknologi eller mekanik nævnes. Nogen ordbøger kalder en gadget for en ’teknologisk mindre ting’. Det teknologiske er ikke tilfældigt. Gadget er oprindeligt et engelsk eller amerikansk slang, og det blev oprindeligt brugt på sejlskibe om netop mindre teknologiske eller mekaniske ting og dimser, som man ikke havde et præcist ord for. Gadgets, kan vi altså konkludere, er mindre ting, som har et specifikt praktisk formål. Derfor er gadgets også langt bredere end smart udstyr i mini-format til computer, anlæg og smartphone. Gadgets er også værktøj i mini-format til køkkenet, bilen, badeværelset og meget andet.

 

Gadgets i dag er naturligvis ikke det samme, som det var for mandskabet ombord på et sejlskib i 1800-tallet. Gadgets i dag er lige så meget noget trendy, nyt, fikst, som man oftest sagtens kan undvære, men vælger at købe fordi det er smart eller lækkert, fx designmæssigt. En gadget kan dog også være noget man ville købe alligevel og som man reelt har brug for, men som så bliver en såkaldt gadget, netop på grund af det lækre design eller ekstra smarte detaljer.

gadgets 1

Gadgets er altså ofte noget ekstra – accessories til andre værktøjer eller funktioner i hverdagen (fx et smart betræk til en højttaler eller cover til en mobiltelefon) eller er noget man køber, fordi det er smart mere end en nødvendighed (fx en popcornmaskine – når man ved at man bare kan lave dem i microovnen eller i en gryde). Netop derfor er gadgets også en ekstra – grænsende til unødvendig – udgift i økonomien. På den måde svarer gadgets, for mange mennesker, til designertørklædet eller den ekstra lækre pung frem for den i BILKA. Mange forbinder gadgets med det at forkæle sig selv, lidt ekstra lækkert design og det at gøre hverdagen lidt mere luksusagtig, eller med nogen gadgets ligefrem en nemmere hverdag.

 

Det smarte cover hører til den kategori, der minder om designertørklædet. Det samme gælder gadgets som fx ekstra lækre designerhøretelefoner, ofte med ekstra detaljer som fx det at de er justerbare, sidder godt på hovedet og har bløde og tætte ’bøffer’ til ørerne. Den gadget-kategori, der tilfører hverdagen luksus, kunne fx være en vinkøler, et vinskab eller en kaffemaskine med timer. Luksusfølelsen uden for køkkenet kunne være et smart brusehoved med indbygget radio, en sædevarmer i bilen eller en projektor til hjemmebiograf.  Bluetooth headset til håndfri samtale i bilen og apps til indkøbslister og opskrifter, hører derimod klart til den kategori af gadgets, som på en mere praktisk måde gør hverdagen nemmere – om end mange vil argumentere det samme om kaffemaskine med timer.

 

Gadgets kan altså faktisk findes til snart sagt alle områder af hverdagen og livet. Gadgets er apps, som jo også fås til alt fra mad, træning, kommunikation til fritidsinteresser og underholdning. Gadgets fås til værktøj; skruetrækkere med lys i og ekstra smarte værktøjsbælter med lækre detaljer. Som nævnt, trendy grej og praktiske ting, der letter livet i køkkenet. Ekstra og lækre detaljer til snart sagt al elektronik i hjemmet og i bilen; Bluetooth højttalere og headsets mm., samt ekstra udstyr til computer, smartphone og tablet, for ikke at nævne spillekonsoller og andre former for underholdende elektronik. Men det er ikke engang kun indendørs aktiviteter og ting, der findes gadgets til – det gør der for så vidt også til udendørs aktiviteter og apparater. Gadgets til grill, gadgets til sport og gadgets til besøg; fx til drinks, vin, udendørsmøbler osv.

laptop osv

Hvordan skal man så orientere sig i denne jungle af gadgets? Hvad skal man købe, og hvad skal man bestemt ikke købe, hvad er reelt brugbart og vil blive værdsat, og hvad ender bare i en skuffe? Hvordan vælger man gadgets som gaver til andre osv.? Gadgets adskiller sig på disse områder, som sådan, ikke fra alle andre produkter. Tænk dig godt om og brug din logiske sans. Lad dig ikke ’rive med’. Har du det fint nok med at købe noget for sjov, som du egentlig ikke har brug for og ved, at du ikke kommer til at bruge – men synes du at det er sjov med en projektor til din smartphone, selv om du ved at du kun kommer til at bruge den den ene gang til kusinens polterabend, så køb den. Ved du, omvendt, at det vil ærgre dig, at du ikke kommer til at bruge den igen efter den polterabend, så slæb Chromecasten med og sæt den til tv’et og send via den videoerne op på fjernsynet… Vil du nyde, at kaffen er klar, når du vælter søvndrukken ud i køkkenet mandag morgen, og gider du at betale det ekstra for en kaffemaskine, så gør det endelig. Omvendt, har du det dårligt med at forbruge på den måde, så vent til du har foræret din nuværende kaffemaskine væk, solgt den eller til den er gået i stykker – og køb så den nye med timer…