Skip to main content

Derfor skal du skifte dine døre og vinduer

1
0

Uanset om du bor i hus, lejlighed, kolonihave eller i sommerhus kan det være en utroligt god investering at skifte døre og vinduer. Der er ingen, der er i tvivl om at en bygnings murværk er vigtigt for hele hjemmet. For mange mennesker er gulvene også vigtige. Det er jo dem man går på hele tiden. Taget er en kæmpe investering for langt de fleste boligejere- Det er dyrt at få repareret eller lavet nyt tag. Men boligejere er også bevidste om, at det er vigtigt at boligens tag er i god stand og tæt. Derfor bliver døre og vinduer også ofte glemt lidt, når det handler om istandsættelse af boligen. Dørene og vinduerne åbner vi, når vi skal ind eller ud af boligen eller lufte ud. Det fylder ikke meget i bevidstheden og ligger derfor ikke lige for, når man overvejer prioriteringer i forhold til bolig og økonomien.

Selvom et utæt vindue bestemt ikke er det samme som et utæt tag, er det ganske skadeligt for både bolig og økonomi med utætte vinduer og døre. Faktum er, at når vinduer eller døre ikke er tætte, er det til både fysisk gene og til gene for økonomien. Det er noget helt andet, at vandet vælter ind i boligen på grund af et eller flere huller i taget - ingen tvivl om det. Men det kan skabe træk, sygdom, svamp og ubehag, når det trækker ind i boligen. Desuden - alt efter hvor stort problemet er - betyder det utætte døre og vinduer, at man “fyrer for gråspurvene”. Varmen fosser simpelthen ud af boligen, når boligen ikke er tæt. Der er ingen tvivl om, at det er godt for indeklimaet at lufte ud jævnligt. Men der er stor forskel på at lufte ud og på utætheder.

Det sidste element vi vil kommentere på omkring utætte døre og vinduer her, er miljøet. For en bieffekt af at “fyre for gråspurvene” er jo også miljøet. Noget af det, der betyder utroligt meget for klimaet er alle de ressourcer, mennesker rundt på kloden bruger på både opvarmning og nedkøling. Her i Norden bruger vi enorme ressourcer på at opvarme vores boliger. Sydpå bruger man mindst lige så mange ressourcer på aircondition, så man kan holde varmen ud. Når vi så, på grund af utætheder, bruger ekstra ressourcer på at opvarme, er det bestemt ikke positivt for miljøet.

Summa summarum; for både vores eget velbefindende, for at undgå sygdomme grundet træk, for boligens sundhed, for vores økonomi - og for kloden, pas godt på dine døre og vinduer!

Tags

David